Kitajska je država, iz katere prihaja veliko različnih vrst čajev. Ena izmed teh vrst so tudi kitajski Oolong čaji. Oolong čaj uvrščamo med zelene in črne čaje. Poleg Kitajske ga pridelujejo tudi na Tajvanu. Ime pomeni “črni zmaj”. Pridobiva se iz enakih rastlin kot črni in zeleni čaj, s to razliko, da ga bolj fermentirajo oz. oksidirajo kot zeleni in manj kot črni čaj. Stopnja oksidacije lahko sega od 8-85%. Pridelava oolong čaja zahteva veliko ročnega dela. Čajne lističe stiskajo v kroglice, sušijo, segrevajo in spet stiskajo v kroglice. Dobri Oolong čaj ima vonj po sveži travi in je brez grenkega okusa, okus in aroma pa sta odvisna tudi od lege in načina pridelave čaja. Najbolj znani so tisti, ki jih predelujejo v kitajski pokrajini Fujian.
Kot vsak čaj, ima tudi oolong čaj nekatere zdravilne učinke. Je odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov. S pitjem oolong čaja spodbujamo delovanje metabolizma. Tako nam pripomore pri porabi kalorij in razgradnji maščob. V primerjavi z zelenim čajem, naj bi s pitjem oolong čajev pokurili kar 160 odstotkov več maščobe. Priporoča se pitje dveh skodelic oolong čaja na dan. Pripomore tudi k znižanju LDL holesterola oz. “slabega holesterola”, znižuje visok krvni tlak, pomaga pri stresu itd. Čaj vsebuje tudi kofein, ki je učinkovit v boju proti utrujenosti, saj poveča raven energije. Oolong čaj je za zdravje in užitek hkrati, še posebej v mrzlih zimskih dneh.
Oolong čaj pripravimo tako, da vodo zavremo na 100 °C. Pripravljamo ga v najmanjšem čajniku. V čajnik natresemo od 3-5 gramov čajnih lističev, ki jih najprej splaknemo z vodo. Vodo po dveh sekundah na lističih zlijemo proč, lističe pa nato še enkrat prelijemo z vodo. Počakamo od 3 do 4 sekunde in čaj odcedimo. Prelivamo ga v čajnik toliko časa, dokler ne napolnimo čajnika, vendar ne več kot devetkrat.
Obiščite zgornjo povezavo in si oglejte ponudbo oolong čajev različnih okusov. Ob nakupu vsaj 100g kateregakoli čaja si lahko izberete tudi brezplačne vzorce treh poljubnih različnih čajev za pokušino.