Še en od mnogih gospodinjskih aparatov je ameriški hladilnik. Ta naprava hladi živila, saj večina hrane, pijače itd., ki jo imate v notri ne zdrži na sobni temperaturi in zato jo morate ves čas hladiti. Toplotno izolirani prostor in toplotna črpalka, katera prenaša toploto iz notranjosti ven, kar skrbi, da je znotraj ohlajeno in primerno za živila, sta glavne enote pri tej napravi. Ameriški Hladilnik zarad nizkih temperatur v njem skrbi, da se bakterije težje razmnožujejo. Temperatura se giblje malo nad lediščem vode in sicer od 3°C do 5ºC. Podobna naprava je zmrzovalnik, ki pa obdrži hrano za veliko dlje časa, temperatura pa se giblje okoli -23°C do -18°C.
Ameriški hladilnik ne sme dosegati temperature nižje od -23°C, saj lahko to povzroči težave pri ohranjanju temperature pri zamrzovalniku.
Največkrat se uporablja z zgoraj vgrajenim zamrzovalnikom, ki je znan že od leta 1940. Ena od vrst je tako imenovan side-by-side, ki je bil uveden leta 1949, vendar se do leta 1965 ni veliko uporabljal. Zgledal je kot na desni strani hladilnik, na levi pa zamrzovalnik, kateremu že omenjemu, danes rečemo ameriški hladilnik.
Francoski stil je pa tak, da je zgoraj zamrzovalnik, spodaj pa hladilnik. Večina jih tehta od 91 kg pa do 200 kg, lahko pa tudi do 400 kg.
Leta 1950 je bil ameriški hladilnik po večini bele barve, vendar so v 2/2 tega leta proizvajalci že dajali gor barve. Leta 1960 so postale zelo priljubne barve pastelne, kot sta turkizna in roza, leta 1970 že naravne, leta 1980 pa celo črna, kar naj bi dajalo takrat izgled razkošja, kasneje v poznih 90-ih letih pa je prišlo nerjaveče jeklo, katerega je leta 2009 proizvajalec izdajal v različnih barvah.
Po višini se merijo po litrih. Med najmanjše sodijo tisti, ki imajo prostornine za do 4 litre, večji pa potem že do 600 litrov.
Novejši ameriški hladilnik in njegove dodatne funkcije:
- izdelava ledu in ohlajevanje vode z razpršilom na vratih,
- opozorilna lučka ob povišani temperaturi,
- nastavljivi predali in police,
- indikator, ki pove, kdaj je vodni filter potreben zamenjave itd.