Kakovosten pelinkovec je liker, proizveden v Republiki Sloveniji, in ima tudi geografsko označbo, kar pomeni, da je ta pijača specifična za to območje. Naročilo pelinkovca preko spleta je možno ob kliku na povezavo. Pelinkovec je liker, ki je izdelan iz etanola ali destilata, pridobljenega iz kmetijskih virov, ali pa iz mešanice žganih pijač. Dodani so sladkor in naravni izvlečki pelina, občasno pa tudi izvlečki drugih zelišč ter dodatne arome in naravna barvila. Osnovna značilnost tega likerja je izrazit vonj in okus po pelinu. Za to pijačo so značilne visoke vrednosti sladkorja (vsaj 80 g na liter) ter alkoholne stopnje (najmanj 25 vol. %), poleg tega pa vsebuje tudi tujon, naravno sestavino pelina, katerega količina je zakonsko omejena.
Značilnosti pelinkovca in primerjava z drugimi likerji
Od drugih pijač v isti kategoriji se razlikuje predvsem po svojem intenzivnem grenkem okusu in močno izraženem okusu po pelinu. Sladkor v pelinkovcu ublaži grenek okus pelina, hkrati pa se pijača odlikuje po značilni rjavi barvi, ki izvira iz izvlečka pelina in drugih sestavin. Po okusu je podoben encijanu, ki je prav tako grenak, vendar ima bolj specifičen okus zaradi prisotnosti pelina. Pelinkovec mora imeti harmoničen vonj in okus po ekstraktu pelina. Pookus pijače je prijetno mehak, kar prispeva k celoviti in uravnoteženi izkušnji ob uživanju tega likerja. Ta aroma je ključna za prepoznavnost , saj je pelin glavna sestavina, ki daje pijači značilne senzorične lastnosti.
Opredelitev geografskega območja
Pelinkovec z geografsko označbo izvira iz Republike Slovenije. To pomeni, da je proizvod specifičen za to območje, saj uporablja lokalne sestavine in postopke, ki so značilni za Slovenijo. Geografska označba zagotavlja avtohtonost izdelka in prispeva k njegovemu prepoznavanju. Proizvaja se z uporabo lokalne metode pridobivanja. Za pripravo tega izvlečka se uporablja suha, rezana zel pelina (Artemisia absinthium), ki mora biti ustrezne kakovosti (manj kot 12 % vlage in manj kot 0,5 % primesi). Pelinova zelišča se namakajo v alkoholni raztopini, dokler izvleček ne dobi značilne barve, vonja in okusa. V procesu se lahko dodajo tudi drugi zeliščni izvlečki (kot je janež za zaokrožitev okusa) in naravna barvila (karamel), vse v skladu s predpisi. Po pridobivanju izvlečka se izdelek preveri na osnovne lastnosti, kot so alkohol, vonj, barva in okus.