V zimskem času sigurno jemo drugačne jedi, kot v poletnih mesecih. Takrat nas bolj zanimajo jedi na žlico, kot tem jedem tudi rečemo. Enolončnice in podobne jedi so v tistem času zelo priljubljene na našem jedilniku. Nekaj si lahko preberete tudi na tej spletni strani https://www.nadlani.si/kulinarika/enoloncnice/ . Kaj sploh je to enolončnica in kako izgleda? Receptov za enolončnico je ogromno, to so nekako vse jedi lahko rečemo na žlico. Zakaj na žlico? Ker je to topla jed, seveda je se z žlico in je tudi jed, kjer ne potrebujemo zraven ničesar več. Ampak več pa v nadaljevanju ali pa na spletni strani.
Vsak sigurno zna pripravit vsaj eno enolončnico. Enolončnice so lahko tudi tradicionalne ali narejene po svojem okusu. Mislim, da tukaj res ne rabiš biti ekstrem in znati dobro kuhati. Nekatere kuharice rečejo, da zmečejo v lonec kar najdejo v shrambi ali hladilniku. Ni nujno, da se enolončnice kuhajo samo v zimskem času. Nekateri to priljubljeno jed pripravljajo čez celo leto. Povem lahko tudi sama, da mi v poletnih časih več krat zadiši kakšna enolončnica.
Kakšna piščančja enolončnice je lahko zelo hitro pripravljena ter zelo enostavna. Tradicionalna jota spada tudi med enolončnice, ki pa je tudi enostavna za pripravo. Če obožujete morsko hrano, jo lahko pripravite tudi iz rakcev, za boljši okus pa dodate kakšno klobaso. Poznamo Madžare in njihove pikantne jedi. Tudi to je ena varianta, da sestavimo madžarsko enolončnico. Teh jedi je še ogromno, ki so iz različnih sestavin. Sestavine lahko poljubno kombiniramo in okušamo. Receptov takih ali drugačnih najdemo na spletnih straneh ogromno.
Lahko se držite recepta, kot ga najdete na spletni strani. Ni pa nujno, saj vam povem, čeprav nimate izkušenj v kuhanju, vam bo uspelo sestaviti eno enolončnico. Če ste danes kaj pozabili dasti v pisker, boste drugič in bo še boljša. Najbolj pa je pri enolončnicah zanimivo in velik plus to, da jo lahko pogrejete večkrat. Več dni bo na vašem jedilniku boljša bo za pojesti.