Skuta je zelo kakovosten vir beljakovin in jo izdelujejo iz kravjega ali kozjega mleka. Skuta izdelana iz kozjega mleka je manj mastna in vsebuje veliko več vitaminov in mineralov kot skuta izdelana iz kravjega mleka. Skuta je lahko prebavljivo in zelo uporabno živilo. Skuta blagodejno deluje na naše zdravje, saj odlično deluje v boju proti zaprtju, napetosti v trebuhu in zgagi. Vsebuje vrsto aminokislin, ki skrbijo za pravilno delovanje jeter in imunskega sistema. Hkrati skrbi tudi za pravilno in zdravo presnavljanje maščob zato je skuta nepogrešljiva pri dietah.
Pusta skuta znižuje ravne holesterola v krvi in krvni tlak. Ker pa je bogata tudi s kalcijem, skrbi za zdrave zobe in je priporočljiva zlasti za starejše, saj učinkovito zavira nastanek osteoporoze. Zaradi vseh teh blagodejnih učinkov na naše zdravje, je skuto priporočljivo pogosteje uvrščati na jedilnik. Najokusnejša je domača skuta, a je manj zdrava, saj vsebuje preveč mlečnih maščob. Lahko jo naredite tudi sami doma. Razlike med pasirano ali nepasirano skuto ni, razen v njeni strukturi. Skuta ima nekoliko kiselkast okus zato se največkrat uporablja za pripravo raznih kolačev, nadevov in pri peki peciva.
Prav tako lahko skuto dodajamo različnim omakam ali pa iz nje naredimo namaz za na kruh in ji po lastnem okusu dodamo zelišča ipd. Na spletni strani www.mojsircek.si najdete številne recepte za pripravo okusnih skutinih jedi. Skuta je hitro pokvarljivo živilo, zato jo je potrebno hraniti na hladnem in jo tudi hitro porabiti. Ker je skuta hitro pokvarljivo živilo, jo je potrebno hraniti na hladnem in jo tudi hitro porabiti. V kolikor jo zamrznete, bo ta uporabna skoraj 1 leto. Poskrbite za svoje zdravje na naraven način in uvrstite skuto na vaš jedilnik že danes.